MIHAS 2020 Mempromosikan Nilai-Nilai Kemampanan Perniagaan Berasaskan Halal

SOURCE : NazlanNasir

MIHAS 2020 Mempromosikan Nilai-Nilai Kemampanan Perniagaan Berasaskan Halal | Pameran halal terbesar di dunia, Malaysia Halal International Showcase (MIHAS) 2020, akan menjadi tuan rumah bagi perniagaan di Malaysia dan global berasaskan Halal pada edisi ke-17 dari 1 hingga 4 April 2020. Dalam edisi ini, MIHAS akan memudahkan promosi kemampanan amalan di kalangan peserta industri berasaskan Halal.

Bertema “Memperluaskan Perniagaan Halal Anda”, MIHAS 2020 akan menampilkan lebih daripada 1,200 gerai syarikat dari Malaysia dan dari ASEAN, Asia Tenggara, Asia Tengah, Timur Tengah, Afrika dan Amerika. Di samping itu, acara itu menjangkakan lebih 35,000 pengunjung dari 90 negara. Acara kali ini dianggap sebagai MIHAS yang terbesar diadakan sejak penubuhannya pada tahun 2004.

Peserta-peserta MIHAS kali ini akan merangkumi syarikat berstatus halal, para pembeli, jenama terkemuka, pengeluar, pengedar, dan pembekal. Dianjurkan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), MIHAS 2020 akan mempamerkan kekuatan pelbagai sektor Halal iaitu Makanan & Minuman, Pembuatan Teknologi Makanan, Farmasi, Kosmetik, Logistik, Pelancongan, Kewangan Islam, Digital dan Francais.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE, Dato’ Wan Latiff Wan Musa, 2020 akan menjadi tahun penting bagi Malaysia kerana ia melaksanakan pelbagai rancangan untuk memacu agenda kemampanan Malaysia. “Kemapanan menggalakkan perniagaan yang bertanggungjawab dan amalan baik yang menekankan tanggungjawab terhadap alam sekitar, sosial dan tadbir urus. Ini sangat sesuai dengan Matlamat Pembangunan Mapan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu atau SDG. Halal dan kesinambungan apabila diamalkan bersama akan membawa kepada gaya hidup Halalan Toyyiban dan kita perlu menyatakan ini kepada dunia menerusi MIHAS, “kata Wan Latiff.

“Sebagai contoh, Halal memberi garis panduan tentang pengeluaran, pemprosesan dan pengendalian produk yang memastikan kandungan yang digunakan tidak membawa apa-apa perkara yang dilarang oleh undang-undang Syariah, tidak baik, atau merugikan kesihatan. Ia juga menjamin proses yang diterima pakai adalah selamat dan tidak mendatangkan sebarang bahaya kepada alam sekitar dan orang lain. Pada teras garis panduan ini, kita dapat melihat penekanan yang kuat untuk menjadi mesra alam, menjaga kesejahteraan hidup (manusia dan haiwan), perdagangan yang adil – nilai yang kami jual melalui Perjanjian Perdagangan Bebas, dan amalan perniagaan beretika dan adil melalui Kewangan Islam,”

“Inilah yang menjadikan Halal dan kemampanannya sebagai gabungan yang sempurna untuk perniagaan bagi menguatkan lagi nilai saranan mereka apabila menjual kepada dunia, dalam masa yang sama melindungi dunia dan masyarakat. Ini pastinya akan memberikan kelebihan strategik jangka panjang bagi pengeksport Malaysia,” jelas Wan Latiff.

Selain mempamerkan produk dan perkhidmatan Halal di pameran itu, MIHAS juga akan menampilkan platform pemadanan perniagaan yang sangat berkesan yang dikenali sebagai Program Perolehan Antarabangsa (INSP) yang menarik lebih daripada 4,300 pembeli dari seluruh dunia yang dipadankan dengan syarikat Malaysia.

Selain itu, MIHAS 2020 akan menawarkan peluang rangkaian dan pembelajaran yang berkualiti melalui zon pengalaman yang luas dan lebih baik dan fora terkenal industri serta ceramah oleh pakar-pakar dari pelbagai industri halal.

MIHAS tahun lalu menyaksikan pengenalan Kluster Fesyen Sopan – di mana sejumlah 48 syarikat dan persatuan diserlahkan. “MIHAS 2020 akan memperkukuh kedudukan Malaysia sebagai hab halal global dan mengemukakan nilai ekonomi Halal untuk dunia. Prospek perniagaan berasaskan Halal terus kukuh. Berdasarkan Thomson Reuters (Laporan Ekonomi Islam Global 2019/20), ekonomi Islam global pada 2018 bernilai USD4.74 trilion dan dijangka meningkat kepada USD6.66 trilion pada 2024,” tambah Wan Latiff.

Dalam laporan yang sama, Malaysia sekali lagi mengetuai Petunjuk Ekonomi Islam Global (GIEI), mencerminkan ekosistem Ekonomi Islam yang teguh, dengan Malaysia mengetuai kumpulan yang merintis pertumbuhan ekonomi Islam dalam pelbagai sektor. Sektor utama yang akan memacu ekonomi Islam termasuk Makanan Halal (bernilai USD2 trilion menjelang 2024), Fesyen Sopan (USD402 bilion), Media & Rekreasi (USD309 bilion), Pelancongan Mesra Islam (USD274 bilion), Farmaseutikal Halal (USD134 bilion), Kosmetik Halal (USD95 bilion) dan Kewangan Islam (USD3.5 trilion).

MIHAS 2020 akan diadakan di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di Kuala Lumpur, Malaysia dan disokong oleh CIMB Islamic, GISB Holdings, Ramly Food Processing Sdn Bhd yang lebih dikenali sebagai Ramly Burger dan Katerer Makanan Big Onion. Syarikat-syarikat yang berminat untuk mengambil bahagian dalam MIHAS 2020 boleh mendaftar di www.mihas.com.my.

Share this:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Related Posts

MIHAS ditunda ke tahun depan

SOURCE : bharian KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) menangguhkan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) ke-17 yang dijadualkan berlangsung dari 1 hingga 4

Read More »

Register As
An Exhibitor

Register As A Trade Visitor

MIHAS Connect will be available by 1st of July 2020